Duurzaam bouwen begint bij een droom en een slim ontwerp. Mijn doel is voor jou een comfortabel en (bijna) energieneutraal huis of gebouw te ontwerpen met een prettig en gezond leefklimaat. Dat betekent kiezen voor een duurzame bouwmethode, hernieuwbare bouw- en isolatiematerialen en innovatieve installaties om zelf energie op te wekken.
Deze bouwmethode is snel en bovendien goedkoper dan (milieuonvriendelijk) beton. Een houten frame wordt opgevuld met isolatiemateriaal en afgewerkt met houten beplating.
Bouwen met massief houten constructieplaten (12-15 cm), die worden gemaakt van kruislings verlijmde en op elkaar geperste houten platen (à 8 mm). CLT is net zo sterk als beton of metselwerk, maar wel een stuk lichter, zodat de fundering minder zwaar en dus minder duur kan worden.
Duurzame bouw- en isolatiematerialen zijn volledig hernieuwbaar, milieuvriendelijk en hebben sterk isolerende eigenschappen.
Traditionele bouw- en isolatiematerialen als beton, glas- en steenwol kosten veel energie om te produceren en veroorzaken een hoge CO2-uitstoot.
Dus als kiest voor duurzaam bouwen ligt het voor de hand dat je kiest voor:
Een duurzaam huis wekt zelf energie op met :
Maar wist je dat het ook mogelijk is om warmte te winnen uit heipalen?
Dit systeem werkt net zo als een lucht-waterwarmtepomp. Binnen in een heipaal ‘lift’ een warmtewisselaar mee. Zo’n bodemgebonden warmtepomp is een gesloten systeem dat gebruik maakt van het temperatuurverschil tussen de buitenlucht en de bodem.
Het rendement is hoog:
Een duurzaam huis wordt zoveel mogelijk gebouwd met hernieuwbare materialen en heeft in elk geval de volgende kenmerken:
Je komt verschillende benamingen tegen voor duurzame huizen. Het verschil zit in het energieverbruik en de hoeveelheid energie die het huis opwekt.
Sinds 2021 stelt de overheid als eis dat alle nieuwbouwhuizen in elk geval bijna energieneutraal zijn.
Bijna energieneutraal (BEN) huis:
Passiefhuis:
Nul-op-de-meter huis:
Jouw woonwensen en budget vormen voor mij het uitgangpunt bij het ontwerpen van een duurzaam huis. Bij het ontwerp kies ik de optimale ligging ten opzichte van de zon. Een slimme toepassing van elementen als dakoverstek, slimme zonwering en een groen dak zorgen het hele jaar voor een aangename temperatuur in huis.
Wie een huis wil bouwen krijgt te maken met complexe regelgeving. Om te beginnen heb je een omgevingsvergunning nodig. Daarvoor moet je onderzoeken laten doen en ingewikkelde berekeningen laten maken. Een daarvan is de BENG-berekening, om vast te stellen of jouw huis voldoet aan de eisen van een bijna energieneutraal gebouw. Alleen gecertificeerde adviseurs mogen zo’n berekening maken. Voor de vereiste onderzoeken en berekeningen werk ik samen met gespecialiseerde bedrijven. Ik begeleid opdrachtgevers bij het hele traject en neem alle werkzaamheden uit handen.
Houtbouw is inmiddels goedkoper dan conventionele bouw met beton en staal. Synthetische isolatie is goedkoper vlas en wol, maar zeer belastend voor het milieu. De kosten van duurzaam bouwen en traditioneel bouwen zijn nagenoeg gelijk, maar als je kiest voor duurzaam bouwen spaar je het milieu en krijg je ook nog eens een aangenamer woonklimaat.
Droom je ervan om zelf een duurzaam huis te (laten) bouwen? Dan nodig ik je graag uit voor informatief en vrijblijvend gesprek.
Bel of mail me om een afspraak te maken.
Dan bespreken we jouw duurzame ambities. Ik denk met je mee en help je graag om je droom te realiseren. Als bouwkundige wil ik duurzame bouwprojecten realiseren, liefst voor mensen die, net als ik, een steentje willen bijdragen aan een gezonde planeet.
Zoek je een geschikte locatie om een duurzaam nieuwbouwhuis te bouwen? Ik begeleid zelf projecten in Almere Oosterwold, een voormalig landbouwgebied onder de rook van Amsterdam.
Almere biedt volop ruimte om duurzaam te bouwen en te leven. Dankzij goede verbindingen zijn stad en voorzieningen prima bereikbaar. Vergeleken met de huizenprijzen in Amsterdam is het bouwen van een duurzaam nieuwbouwhuis in Almere relatief voordelig.
Meer weten? Bel of mail me voor een afspraak, ik vertel je er graag meer over.
Anton Hakvoort © 2022 | Privacybeleid | Ontwerp Oya Creatief